maanantai 6. helmikuuta 2017

Kun isoisä kotoa muutti

Isoisäni Viljam ”Ville” Fennander syntyi päivälleen 105 vuotta sitten Akseli Fennanderin (1882-1935) ja Anna Aliina Mannisen (1872-1920) kolmantena lapsena. Isoveljistä Oskari oli tuolloin yhdeksän ja Kalle kuuden vanha. Perhe asui Vesiniemen kylässä Puumalassa. Akseli-isä oli taitava puunkäsittelijä. Erityisesti hän oli hyvä veneentekijä; useat talot tilasivat Akselilta soutuveneitä. Akselin käsissä syntyivät niin reet kuin säilytysarkutkin. Pappa, kuten me lapsenlapset äidinisääni kutsuimme, kertoikin isästään: "Isäukko teki puusta mitä halusi, muut mitä osasivat." Suvulla on säilynyt näihin päiviin asti yksi Akselin tekemä puuarkku. Puunkäsittelytaidot periytyivät myös Villelle, joka teki itse mm. suksia.

Aliina-äiti kuoli Villen ollessa 8-vuotias. Akseli ei jäänyt kolmen alaikäisen pojan yksinhuoltajaksi, vaan hän avioitui uudestaan vajaan vuoden leskeyden jälkeen. Toisen vaimonsa, Iida Maria Malkin (1879-1932) kanssa Akseli sai vielä neljännen pojan, mutta tämä kuoli jo kaksivuotiaana marraskuussa 1923.
Kalle ja Viljam Fennander, noin 1920-1921
Fennanderin suvussa kulkee verenperintönä ominaisuus, jota kutsun jäärägeeniksi. Oikein kohdennettuna sitä voi sanoa sisukkuudeksi, jonka voimin on muutettu uudelle paikkakunnalle ja aloitettu alusta tai jonka avulla on taisteltu syöpää vastaan vuosikausia. Väärin kohdennettuna geeni ilmenee kuitenkin jääräpäisyytenä, ja tämä tuntuu etenkin vaivaavan suvun miesjäseniä. Pappani ja hänen isänsä eivät olleet tässä mikään poikkeus, kuten seuraava tarina osoittaa.

Ville-pappa kertoi joskus siitä, miten hän muutti pois kotoa vain 12-vuotiaana. Tämä on siis ilmeisesti tapahtunut vuonna 1924, kun perheen nuorimman lapsen kuolemasta oli kulunut vajaa vuosi.

Ville ei oikein viitsinyt opetella lukemaan, mistä Iida-äitipuoli häntä jatkuvasti läksytti. Eräänä iltana oli Iida taas komentanut poikaa harjoittelemaan, siinä kuitenkaan onnistumatta. Kun Akseli sitten tuli iltamyöhään kotiin, valitti Iida miehelleen, ettei tämän Ville-poika vaivautunut tekemään koulutehtäviä. Töistä ilmeisen väsynyt Akseli karjahti silloin pojalleen, että tämän tulisi opetella lukemaan aamuun mennessä. Jos lukeminen ei aamulla sujuisi, ei poika saisi enää asua isänsä katon alla, sillä ”tässä talossa kaikki osaavat lukea”.

Pappa kertoi nukkuneensa yön rauhallisesti, pakanneensa sitten aamulla reppuun vähäisen omaisuutensa ja lähteneensä pois kotoa – eikä hän enää palannut isänsä talouteen, vaan hankki elantonsa itse 12-vuotiaasta lähtien, aluksi renkinä ja myöhemmin metsätöillä. Jääräpäisyys ei antanut pojalla myöten opetella käskystä lukemaan eikä isällä perumaan suuttuneena lausuttuja sanoja. Metsätöitä isä ja poika tekivät kyllä myöhemmin yhdessä, kuten sinä huhtikuisena päivänä vuonna 1935 kun Akseli hukkui. Mutta se on jo toinen tarina.
Viljam Fennanderin rippikuva
P.S. Pappa oppi kyllä lukemaan, ihan omasta tahdostaan, ja hän luki myöhemmin oikein mielellään paksujakin romaaneja. Hänellä oli myös hyvä laskupää, sillä hän osasi laskea mm. puutavaran kiintokuutiometrit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti